MENU
12 januari 2021

STEYR VIERT SUCCES VOOR ‘KONZEPT’-TRACTOR IN ‘GOOD DESIGN’-AWARDS 2020

Onderzoek naar toekomstig tractorontwerp ontvangt wereldwijde erkenning / Juryleden erkennen combinatie van vorm en werking / Machine biedt toekomstvisie van tractorontwikkeling / Gecreëerd in samenwerking met aandrijflijnmerk FPT van CNH Industrial /

​​​​De creatieve en toch praktische gedachte achter de STEYR Konzept, een opmerkelijk onderzoek naar de toekomst van de tractorontwikkeling, is erkend met een 'Good Design'-award 2020 in het meest prestigieuze prijzenprogramma voor excellente ontwerpen. De onderscheiding erkent zowel de radicale stijl van de machine als de vooruitstrevende technologie, inclusief een innovatief hybride aandrijvingssysteem, dat een conventionele motor combineert met een generator en elektrische aandrijvingen.

De jaarlijks gepresenteerde Good Design-awards, in 1950 opgericht in Chicago door Amerikaanse ontwerpers Eero Saarinen en Charles en Ray Eames, zijn de oudste en meest algemeen erkende onderscheidingen in hun soort en worden beheerd door het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design. De 70e editie van de beoordeling, gehouden in november 2020, kende een recordaantal inschrijvingen van meer dan 900 fabrikanten en ontwerpers uit ruim 48 landen, die vele verschillende sectoren vertegenwoordigden. De uiteindelijke beoordeling had in november 2020 online plaats en de STEYR Konzept was de enige tractor onder de uiteindelijke winnaars.

Ontwerp erkent verleden en is gericht op de toekomst

De STEYR Konzept, een combinatie van innovatieve technologieën om een tractor te creëren die beantwoordt aan veel van de kritieke uitdagingen in de landbouw, is ontworpen in samenwerking met specialist in aandrijflijnen FPT, een zusteronderneming van STEYR onder moedermaatschappij CNH Industrial. Het resultaat benadrukt de potentiële richting van een milieuvriendelijk, efficiënt en functioneel, maar toch stijlvol tractorontwerp.

"De futuristische lijnen van de vormgeving van de buitenkant van de Konzept erkennen het belang in landbouwmachines van zowel het erfgoed van een vertrouwd merk als een vooruitstrevend ontwerp," aldus David Wilkie, Hoofd van het ontwerpteam van CNH Industrial dat dit ontwerpconcept samen met ons innovatieteam tot stand bracht.

"Tegelijkertijd herinneren het externe witte cabinechassis en de asymmetrische grille ons aan de lange geschiedenis van STEYR als een stijlvol, hoogwaardig tractormerk. Ons uiteindelijke doel was echter om opvallende stijlelementen te creëren die, in combinatie met de ontwerpen van onze ingenieurs, ook praktische voordelen bieden op gebieden uiteenlopend van prestaties tot zicht tot duurzaamheid."

Andere externe ontwerpeigenschappen die enorme praktische voordelen bieden, zijn de op de cabine gemonteerde camera's; concepten in het interieur omvatten de weergave van bedrijfsgegevens op transparante schermen, voor maximaal zicht, en een 'digitaal kantoor', waarmee het boerderijbeheer vanuit de bestuurdersstoel kan worden verricht. Een head-up display projecteert de belangrijkste voertuiginformatie in het gezichtsveld van de bestuurder.​

Innovatief ontwerp van de aandrijflijn

Het innovatieve ontwerp van de STEYR Konzept gaat verder met de aandrijflijn van de tractor, een modulaire hybride aandrijving die een conventionele 4-cilinder dieselmotor combineert met een generator en individuele elektrische wielmotoren. Hierdoor worden compactheid, efficiëntie en een doordacht technisch ontwerp samengebracht, en kunnen verschillende vermogensbronnen worden gebruikt, afhankelijk van de toepassing. Daardoor kan de tractor, daar waar mogelijk/vereist, worden gebruikt zonder enige geluids-/uitlaatemissies.

Dankzij de hybride technologie van STEYR kan het vermogen niet alleen door de conventionele motor worden verzorgd, maar ook door de door de motor aangedreven generator of door een conventionele stekkervoeding, en kan ook energie worden opgevangen via terugwinnings- en opslagmogelijkheden. Bovendien bevat de tractor een netwerk van elektrische motoren, waardoor er altijd vermogen beschikbaar is wanneer dat nodig is, terwijl een elektrische koppelboost, afkomstig van een centrale accu, extra voeding kan verzorgen bij een maximale vermogensafname. Het resultaat is een uiterst efficiënte elektrische continu variabele aandrijving, en het tractorontwerp wordt verder verbeterd doordat een conventionele transmissie of hydraulische onderdelen niet nodig zijn, wat leidt tot minder bewegende delen, een efficiëntere energieoverdracht en minder vermogens-/energieverliezen. Dit wordt nog verder uitgebreid door gebruik van een elektrische aandrijving die ook de aftakas en hydraulica van de tractor voeden.

Een direct beschikbaar koppel zorgt ervoor dat de wielen meteen reageren, terwijl elektrische motoren ervoor zorgen dat het zwaartepunt van de tractor dichterbij de grond is, voor een betere stabiliteit. Vierwielsturing en individuele wielmotoren maken de tractor enorm wendbaar, minimaliseren het geluid en verzorgen een onafhankelijke wielophanging voor extra comfort.

"Met het onderzoek naar de externe vormgeving van de Konzept, gecreëerd door ons ontwerpteam, konden onze ingenieurs nogmaals onderzoeken hoe comfort, efficiëntie en duurzaamheid in een tractor kunnen worden gecombineerd, en het volledige potentieel van de technologieën in ontwikkeling tonen", aldus Peter Friis, STEYR Head of Commercial Operations in Europa.

"We zijn enorm trots dat de verdiensten daarvan worden erkend met de 'Good Design'-award."Contacten

Opmerkingen aan redacteurs

STEYR staat al meer dan 70 jaar lang voor topkwaliteit in Oostenrijk en is gespecialiseerd in de bouw van tractoren volgens de strengste kwaliteitsnormen, comfort van topklasse en uitstekende doorverkoopwaarde. De modellen van STEYR zijn steeds indrukwekkend dankzij de technische innovaties en klantgerichte oplossingen. Dit garandeert een optimale productiviteit en zuinig verbruik in de landbouw, bosbouw en stedenbouw. Het netwerk van STEYR-dealers biedt optimale lokale ondersteuning aan alle klanten. STEYR is een merk van CNH Industrial nv, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van investeringsgoederen, beursgenoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE: CNHI) en op de Mercato Telematico Azionario op de Borsa Italiana (MI: CNHI). Meer informatie over CNH Industrial is online te vinden op www.cnhindustrial.com.
Dealer zoeken