MENU
St. Valentin · 10 november 2019

Een première op de Agritechnica 2019: STEYR-Konzept: STEYR presenteert de studie over oplossingen voor de tractor van morgen

Welke taken moet een tractor in de toekomst vervullen? / De STEYR-Konzept laat mogelijke antwoorden zien / hybride-aandrijving met nul-emissiemodus mogelijk / verbrandingsmotor in combinatie met elektromotoren / modulair aandrijfsysteem maakt de aanpassing aan verschillende toepassingsvoorwaarden mogelijk

​Ter gelegenheid van de Agritechnica presenteert het Oostenrijkse tractormerk STEYR in samenwerking met de dochtermaatschappij FPT Industrial voor het eerst een uitgebreide projectstudie over de toekomst van de tractorbouw. De ingenieurs van STEYR hebben hiervoor de STEYR-Konzept ontwikkeld, dat innovatieve technologieën op tot dusverre unieke manier met elkaar verbindt en zo een milieuvriendelijk, maar tegelijkertijd efficiënt en vooral functioneel tractorconcept biedt. 

Het belangrijkste stuk is een modulaire hybride elektroaandrijving, bestaande uit een verbrandingsmotor, een generator en meerdere elektromotoren, die individueel kunnen worden aangestuurd en daardoor energie kunnen leveren aan onderdelen die het nodig hebben. Bij de concepttractor zet STEYR in op een krachtige 4-cilinder FPT-dieselmotor. Door de keuze van deze componenten wordt een compact voertuigontwerp gerealiseerd en wordt een optimaal overzicht mogelijk gemaakt.

De doordachte voertuigarchitectuur maakt slimme oplossingen mogelijk zoals een vierwielaandrijving of een vooruitstrevend veringsconcept. De landbouwer wordt daardoor voortaan vele voordelen geboden, zoals een beter rijcomfort, een grotere flexibiliteit en toepassingsmogelijkheden alsmede een ongeëvenaarde prestatie op het veld en op de weg. 

De hybride technologie van STEYR
Alle elektromotoren zijn in de STEYR-Konzept zo met elkaar verbonden dat de kracht altijd daar wordt ingezet waar deze overeenkomstig de toepassing nodig is. Een eTorque-Boost, gevoed door een centrale batterij, levert bij vermogenspieken aanvullende energie. Het resultaat van dit systeem is een zeer efficiënte traploze elektroaandrijving. Een mechanische transmissie en hydraulische componenten in de aandrijflijn worden daardoor overbodig. Dit zorgt voor minder bewegende delen, een optimale energiestroom en minder kracht- en energieverliezen. 
De hydrauliek en aftakas van de tractor worden elektrisch aangedreven, de laatste maakt zowel variabele toerentallen als achteruitrijden mogelijk. Voor geëlektrificeerde aanbouwapparaten staan 700V- en 48V-aansluitingen ter beschikking.
Een ander voordeel van de elektromotoren is de mogelijkheid van terugwinning en opslag van energie, bijvoorbeeld bij afdalingen. Het laden via de contactdoos is eveneens mogelijk.

Elektrische wielnaafmotoren voor perfecte enkelvoudige wielaandrijving 
De intelligente vierwielaandrijving van de concepttractor zorgt voor een optimale vermogensoverdracht. Afhankelijk van de behoefte worden de vier wielnaafelektromotoren met energie van de batterij of de generator gevoed. De individuele aansturing maakt een hoge tractie en nauwkeurig stuurgedrag mogelijk.  

Dubbele nul-emissierit 
In de puur elektrische modus is met de STEYR-Konzept een nul-emissierit mogelijk, zowel met betrekking tot de uitlaatgas- als de geluidsbelasting. Agrarisch of gemeentelijk, de tractor kan probleemloos worden gebruikt in milieugevoelige bereiken, zoals binnen de bebouwde kom, in de buurt van woongebieden, stallen of broeikassen. De STEYR-Konzept kenmerkt zich door een onbeperkte toepassingsgereedheid.

Uitstekende rijbeleving en hoog rijcomfort
Het innovatieve tractorconcept met samenspel van de modernste technologieën maakt een tot dusverre ongekende rijbeleving mogelijk.
Het rijgedrag verandert duidelijk door het onmiddellijk beschikbare aanhaalmoment en toont het directe reactiegedrag. Een verplaatsing van het zwaartepunt dichter bij de bodem zorgt voor meer stabiliteit terwijl de vierwielbesturing en individuele wielsnelheden een kleinere draaicirkel toestaan. De geringe geluidsbelasting en de unieke onafhankelijke wielophanging van het voertuig zorgen voor extra comfort. Het nieuwe cabineconcept met grote gasoppervlakken en geïntegreerde camera's, zorgt voor het beste zicht rondom en zodoende voor meer veiligheid.

Precisielandbouw nieuw bedacht
Ook met betrekking tot de uitrusting van de precisielandbouw rijdt de STEYR-Konzept met nieuwe oplossingen voorop. Een met plantensensoren uitgeruste drone, die bij gebruik op het veld voor de tractor vliegt, levert gegevens in real-time. 
Voor het eerst wordt bij deze concepttractor een digitaal landbouwkantoor gebruikt, dat landbouwbeheer vanuit de tractor mogelijk maakt, en zich via een geïntegreerd display in de rechter zijruit laat bedienen. Een vooruit gericht head-up-display projecteert alle belangrijke voertuiggegevens in het zichtveld van de bestuurder. 

De STEYR-Konzept levert impulsen voor de volgende traktorseries 
“Met de gepresenteerde studie kijkt STEYR naar de toekomst van de tractorbouw. De STEYR-Konzept biedt ons de mogelijkheid technische mogelijkheden opnieuw te bedenken om comfort, efficiëntie en duurzaamheid op een nieuwe manier met elkaar te verenigen. Wij zijn blij concrete oplossingen voor komende uitdagingen in de landbouw en het bedrijf te tonen.
Met de STEYR-Konzept laten we weer eens de innovatiekracht van STEYR zien. En uiteraard altijd met de eisen van onze klanten als middelpunt.“ aldus Christian Huber, Vice President Global Tractor Product Management.

Opmerkingen aan redacteurs

STEYR staat al meer dan 70 jaar lang voor topkwaliteit in Oostenrijk en is gespecialiseerd in de bouw van tractoren volgens de strengste kwaliteitsnormen, comfort van topklasse en uitstekende doorverkoopwaarde. De modellen van STEYR zijn steeds indrukwekkend dankzij de technische innovaties en klantgerichte oplossingen. Dit garandeert een optimale productiviteit en zuinig verbruik in de landbouw, bosbouw en stedenbouw. Het netwerk van STEYR-dealers biedt optimale lokale ondersteuning aan alle klanten. STEYR is een merk van CNH Industrial nv, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van investeringsgoederen, beursgenoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE: CNHI) en op de Mercato Telematico Azionario op de Borsa Italiana (MI: CNHI). Meer informatie over CNH Industrial is online te vinden op www.cnhindustrial.com.
Dealer zoeken