MENU
St. Valentin · 23 november 2018

BODEMSENSOR STEYR SOILXPLORER: INNOVATIEVE MANIER OM BOEREN MEER INZICHT IN EIGEN BODEM TE BIEDEN EN HUN EFFICIËNTIE TIJDENS ONTGINNING TE VERHOGEN

Real-time analyse van bodemstructuren voor toepassingen in locatiespecifieke landbouw. Autonome kartering van meerdere bodemparameters. Variabele ontginningsdiepte in combinatie met DepthXcontrol-functie. Besparingen in brandstof, machineslijtage en onderhoudskosten per hectare. Continue verbetering bodemstructuur.

​Met de innovatieve bodemsensor SoilXplorer introduceert STEYR nu een effectief hulpmiddel om boeren meer inzicht in hun eigen bodem te bieden en zodoende de efficiëntie van hun ontginningswerkzaamheden te vergroten. Uit intensieve veldproeven blijkt duidelijk dat een afname van de werkdiepte van 18 tot 10 cm tijdens ontginningswerkzaamheden, zal leiden tot ruwweg 45% minder energieverbruik. Tegelijkertijd zal de slip met ongeveer 53% afnemen en de opbrengst met ongeveer 20% toenemen. Aangezien de bodemstructuren tussen verschillende velden en zelfs binnen dezelfde velden van een boerderij vaak verschillen, betekent het gebruik van een standaarddiepte voor bodembewerkingen ofwel te veel of te weinig diepte. Terwijl de één gebieden met bodemverdichting onaangetast laat, leidt de ander tot een lagere efficiëntie en een hoger energieverbruik, slijtage en kosten. 

Verder kijken dan het oppervlak
De bodemsensor STEYR SoilXplorer is een contactloze sensor voor kartering en een variërende ontginningsdiepte, die elektromagnetische signalen gebruikt om de bodemgeleiding te meten. Op grond hiervan kunnen het type bodem, de relatieve vochtigheid, maar ook de bodemverdichting van bepaalde gebieden worden bepaald. Door middel van vier ontvangstspoelen, worden vier verschillende lagen van 0-25 cm, 15-60 cm, 55-95 cm en 85-115 cm in één keer “verkend”. De SoilXplorer is het enige systeem op de markt dat vier parallelle diepten biedt, dat niet in aanraking met de bodem komt en dat directe gegevens voor een directe werkstroom levert. Hij kan heel eenvoudig in andere werkprocessen worden geïntegreerd.

Met de SoilXplorer op de voorste hydrauliek van een tractor gemonteerd, kunnen ontginningswerktuigen tegelijkertijd aan de achterkant worden gemonteerd. Terwijl alle gegevens worden gemeten, in de systeemsoftware worden verwerkt en in real-time beschikbaar worden gemaakt, kunnen ontginningswerktuigen effectief via ISOBUS worden bestuurd en aangepast aan variërende gewasomstandigheden, ongeacht de weersomstandigheden en gewasgroei. 

Elektrische geleiding houdt sterk verband met de grootte van de gronddeeltjes en de bodemstructuur. Doordat zanderige bodems, bijvoorbeeld, grotere deeltjes bevat en slecht water vasthoudt, hebben ze een lagere elektrische geleiding, terwijl klei en organische grond een hogere elektrische geleiding hebben. De bodemsensor detecteert gebieden met bodemverdichting en past de werkdiepte daarop aan. Er zijn drie ontginningsstrategieën beschikbaar: ondiepe ontginning, in de ondergrond woelen en dieptecontour. 

Voordelen voor de klant boven het oppervlak
Gebruik van de bodemsensor SoilXplorer, die oorspronkelijk is ontwikkeld door de Oostenrijkse technologieleverancier Geoprospectors GmbH, biedt duidelijke voordelen voor de klant. Het systeem is eenvoudig te installeren, gewoon plug-en-scan. De gemeten gegevens worden opgeslagen op een tablet met Windows 10 in de cabine en het enige wat de bestuurder hoeft te doen, is het geëxporteerde bestand direct na het scannen in de SoilXtend-software importeren, om de karteringsresultaten weer te geven, die als ESRI-gegevens * .shp, * .shx, * .dbf en * .qpj, compatibel met algemene boerderijbeheersoftware, kunnen worden geëxporteerd. 

Door middel van GPS, worden nauwkeurige posities in het veld geregistreerd, die kunnen worden gebruikt voor het genereren van locatiespecifieke toepassingen, zoals zaaien met verschillende zaaddichtheden, evenals aangepaste bemesting en perceelspecifieke gewasbeschermingsmaatregelen. Een duidelijk extra voordeel is dat de STEYR SoilXplorer tractorbestuurders op lange werkdagen ontlast. “We zijn ervan overtuigd dat de unieke functies en eigenschappen van onze SoilXplorer en DepthXcontrol nog meer bijdragen aan de hoge efficiëntie die de klanten van het merk STEYR waarderen en gewend zijn”, aldus Maxime Rocaboy, bij STEYR verantwoordelijk voor S-TECH.

Met een maximale penetratiediepte van 1,15 m en een maximale bemonsteringsfrequentie van 5 Hz, is de verticale resolutie van de SoilXplorer tot 5 cm nauwkeurig. De aanbevolen hoogte boven de grond is 30 cm, max. 40 cm. Met een hoogte van 550 mm, een breedte van 1.740 mm en een diepte van 620 mm, heeft hij een gewicht van 32 kg, wat het aan- en afkoppelen van de STEYR SoilXplorer heel eenvoudig maakt.​

Contacten

Opmerkingen aan redacteurs

STEYR staat al meer dan 70 jaar lang voor topkwaliteit in Oostenrijk en is gespecialiseerd in de bouw van tractoren volgens de strengste kwaliteitsnormen, comfort van topklasse en uitstekende doorverkoopwaarde. De modellen van STEYR zijn steeds indrukwekkend dankzij de technische innovaties en klantgerichte oplossingen. Dit garandeert een optimale productiviteit en zuinig verbruik in de landbouw, bosbouw en stedenbouw. Het netwerk van STEYR-dealers biedt optimale lokale ondersteuning aan alle klanten. STEYR is een merk van CNH Industrial nv, een toonaangevende wereldwijde fabrikant van investeringsgoederen, beursgenoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE: CNHI) en op de Mercato Telematico Azionario op de Borsa Italiana (MI: CNHI). Meer informatie over CNH Industrial is online te vinden op www.cnhindustrial.com.
Dealer zoeken